Repulsion (1965)

Roman Polanski, ilk tanınan filmi “Knife in The Water”ı 1962’de çekmiş, filmin senaryosu üzerinde de bizzat kendisi çalışmıştı. Daha sonraki filmini çekmek için İngiltere’ye giden yönetmenin burada çekeceği film, Repulsion/Tiksinti olacaktı.

Yönetmenin apartman üçlemesinin ilk ayağını oluşturan ve 1965 yılında siyah beyaz olarak çekilen Repulsion, türünün en başarılı filmleri arasında görülmesinin yanı sıra, Catherine Deneuve’un o eşsiz oyunculuğu ile de hafızalara kazınmıştır.

KONU

Carol, Londra’daki bir dairede ablası Helen ile birlikte yaşamaktadır. Ablası evli bir erkekle ilişki yaşayan tabiri caizse hafif meşrep ve bir o kadar da rahat bir kadındır. Carol ise ablasının tam aksine, suskun, içine kapanık ve erkeklerden sürekli kaçan, bir kuaförde manikürcü olarak çalışan biridir. Öyle ki, ona abayı fena halde yakmış olan adam onu öptüğünde, tiksintiyle dudaklarını silecek, ablasının sevgilisinin banyoda bıraktığı diş fırçasını tuvalete atacak kadar takıntılı bir hâldedir. Ablasının 10 günlük bir tatile gitmesiyle gerçek dünyadan yavaş yavaş kopacak, gün geçtikçe aklını yitirmeye başlayacaktır. Bir süre sonra öyle bir noktaya gelecektir ki, artık kendine bile yabancılaşacak, bu durumu insanlara zarar vermesine bile neden olacaktır.

NEDEN İZLEMELİ?

– Catherine Deneuve’un aşırıya kaçmaksızın, sadece gözleriyle, dudaklarını kemirmesiyle bile içinde bulunduğu “deliliği” beyazperdeye nasıl etkili şekilde aktardığını görebilmek için.

– İnsanın deliliğe olan tahammülünü ölçen, zor ama bir o kadar da etkileyici atmosferi için.

– Basit konusuna rağmen, her sahnesine serpiştirilen simgelerle bir yapboz gibi bizi büyük bir iştahla sonuca ulaştırdığı için.

– En önemli sahnesindeki sessizliğin gerilimi nasıl da kat be kat arttırdığına tanık olmak için.

– Psikanaliz üzerine yapılmış en iyi filmlerden biri olduğu için.

FİLM HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER

– Roman Polanski’nin ilk İngilizce filmidir.

– Premiere’in “En Tehlikeli 25 Film” listesinde yer alır.

– Polanski’yi filmin bir sahnesinde kadın kılığında Carol’ün apartmanına üşüşen kiracıların arasında görebiliriz.

– Filmde Catherine Deneuve’un iş arkadaşının ona önerdiği Charlie Chaplin filmi, The Gold Rush’tır.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

– Persona
– Black Swan
– Inland Empire
– The Innocents


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir