Jusqu’à la garde / The Custody (2017)

Sorunlu bir ayrılık ve beraberinde getirdiği şiddet, hiç bu kadar gerçekçi anlatılmamıştı…

Venedik Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Custody, Xavier Legrand’ın ilk uzun metrajlı filmi. Başrollerde ise Inglourious Basterds, The Program, Assassin’s Creed gibi yapımlarda izlediğimiz Denis Ménochet ve The Man of My Life, In My Skin filmleri ile tanıdığımız Léa Drucker yer alıyor.

Kendileri ile filmin hemen girişinde bir hukuk tartışmasında tanışıyoruz. Kimin tarafını tutacağımıza dair adeta bize seçim hakkı tanıyan sahneden sonra seçim yapabildiyseniz ne âlâ. Kafamızda kim doğruyu söylüyor sorusu ile filmin içine girerken bu sarsıcı hikâyedeki küçük kahramanları tanımaya başlıyoruz. Evin küçük çocuğu Julien rolündeki Thomas Gioria canlandırdığı karakterin paramparça olmuş iç dünyasını muazzam bir başarı ile aktarırken, evin büyük çocuğu Joséphine rolündeki Mathilde Auveneux’de tüm dünyası sevgilisinden ibaret, olan biten hiçbir şeyi takmadığını bize hissettirse de zaman zaman gösterdiği davranışları ile aslında bunun bir kendini koruma yolu olduğunu anlayabiliyoruz.

KONU

Miriam, toplumda saygınlık gören kocası Antoine ile boşanmıştır. Antonie yakında reşit olacak kızı Joséphine ile ilgili ‘’kendi bağımsız düşünce yapısını ve kişiliğini oluşturduğunda zaten bana gelecektir’’ inancına sahip olduğundan özellikle oğlu Julie’nin velayetini istemektedir.

NEDEN İZLEMELİ

– İyi bir eş olamayan kötü bir baba mıdır sorusunu sordurduğu için.

– Film boyunca hiçbir şekilde neler olacağını anlamamıza olanak vermeyip heyecan duygusunu en üst seviyede tutabildiği için.

– Düşük bütçesi ile aile içi şiddeti sade, vurucu ve müthiş bir gerçekçilikle aktarabildiği için.

– Vurucu sonu ile izleyeni oturduğu yere çivilemeyi başardığı için.

– Başta Denis Ménochet, Léa Drucker, Thomas Gioria olmak üzere filmin kadrosunu oluşturan tüm oyuncuların nasıl yalın ve başarılı bir şekilde rollerine büründüklerini görmek için.

– Yönetmenin 2013 Akademi Ödülleri’nde En İyi Kısa Metrajlı Film dalında adaylığı bulunan Just Before Losing Everything/ Avant que de tout perdre’nin bir nevi devam filmi niteliğinde olduğu için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

– Kramer vs Kramer

– This Boy’s Life

– What Maisie Knew


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir