Festen (1998)

Midenize oturacak bir şölene hazır mısınız? O zaman sizi Festen sofrasına alalım.

Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg tarafından Dogma95 manifestosu ile çekilen ilk film olma özelliğini taşıyan Festen, 1998 Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü almıştı. Başrollerinde İskandinav yapımlarının sıkı takipçilerinin yakından tanıyacağı Ulrich Thomsen, Paprika Steen, Trine Dyrholm gibi isimlerin yer aldığı film aynı zamanda tek CCD kamerayla çekilmiş olması ile dikkat çeken bir yapım.

KONU

Baktığınızda her şeyin mükemmel olduğu bir ortam düşünün. Güzel bir mekân, sizin bir dediğinizi iki etmeyen hizmetkârlar, güzel insanlar, güzel bir yemek, akıp giden içkiler. Gerçekle görünenin birbirinden tamamen farklı olduğu yaşamlara Helge’nin 60. doğum gününü kutlamak için adım atıyoruz. Helge, malikânesinde ailesi ve dostlarını ağırlayacağı bir şölen düzenler. Her 10 yılda bir düzenlenmesi ile geleneksel hale gelen bu görkemli şölen tüm cafcafı ile başladığında konuklar kendilerini bekleyen olaylardan habersiz eğleniyordur. Ta ki baba Helge kısa bir süre önce kaybettikleri ikizi için büyük oğlu Christian’dan bir konuşma isteyene kadar. Christian konuşmasına başlamadan önce babasından bir seçim yapmasını ister. Yeşil zarf mı sarı zarf mı? Helge yeşil zarfı seçer ve Christian ışıltılı şölen sofrasının tam ortasına yıllardır içine atarak taşıdığı o büyük sırrı adeta bir bomba gibi patlatır. Bir ailenin hesaplaşması işte tam bu noktada başlamış olur.

NEDEN İZLEMELİ

– Dışarıdan bakıldığında birbirilerini sevip kollayan bir aile olarak gördüğümüz fertlerin Christian’ın itirafına nasıl kulak tıkadıklarını, baş tacı ettikleri aile kavramını bir anda nasıl hiçe saydıklarını görmek için.

– Burjuva topluluğun kendilerine dokunmayan yaraya nasıl kulak tıkayıp, topluluğun başı olan Helge’nin himayesine itaat ettiklerini görmek için.

– Şaşalı bir şölen yemeğinin nasıl bir ırkçılığa gebe olduğuna şahit olmak için.

– Kız kardeş Helene’in gizemli mektubu ortaya çıkardığında masada cereyan eden olaylara tüm çıplaklığı ile tanık olmak için.

– Hayatta yaptığımız seçimlerin her şeyi nasıl değiştirebileceğini bir kez daha hatırlamak için.

– İskandinav ülkelerinde sıklıkla yaşanan ensest ilişkinin sınıf farkı gözetmediğini başarı ile aktarmasını bildiği için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

– Incendies (2010)

–  August: Osage County (2013)

–  Adore (2013)

– The Hunt (2012)


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir