Ne yaşamayı ne de ölmeye becerebilen bir adamın samimi hikâyesi.
Norveçli yönetmen Jens Lien’in ikinci uzun metrajlı filmi Den brysomme mannen, yeşilden yoksun grilik içinde modern hayatın mutluluk gibi görünen mutsuzluğunu gösterirken, dayatılan sistem ve modernize edilmiş yaşamlar üzerine eleştirisini başarı ile kullandığı metaforlar üzerinden yapıyor.
2007 Göteborg Festivali, Amsterdam Fantastic Film Festivali, Cannes Film Festivali olmak üzere çeşitli festivallerde 26 ödül ve 5 adaylığa sahip olan filmde; Trond Fausa, Birgitte Larsen, Petronella Barker etkileyeceği performansları ile seyirciyi kendine çekiyor.
KONU
Andreas bir sabah yaşadığı yere tamamen zıt olan bir yerde, tam olarak ıssızlığın ortasında gözünü açar. Kendisini büyük bir heyecanla karşılayan adam ona bir ev anahtarı verir ve işinin hazır olduğunu söyler. Kahramanımız kendisini adeta bir parmak şaklatması hızı ile bambaşka bir dünyada bulur. Onu önemseyen bir patronu, onunla vakit geçirmek isteyen iş arkadaşları ve birlikte yaşadığı bir sevgilisi vardır artık. İlk başta her şey normal gibi görünse de Andreas zamanla bazı şeyleri sorgulamaya başlar ve hiçbir şeyin tadı olmadığını anlar. Ne içtiği içki onu sarhoş eder, ne yediği yemek ona zevk verir, ne de sevgilisi ile istediği gibi sohbet edebilir. Etrafta tek bir çocuk, tek bir gürültü bile yoktur.
Andreas sterilize edilmiş tatsız tuzsuz, duygulardan yoksun bir yaşamın tam ortasına düştüğünü anladığı an varacağı noktadan habersiz sorularını sormaya başlar.
NEDEN İZLEMELİ
– Çoğunluğun mutlu olmasının kişiyi nasıl da bağlamadığını nefis bir şekilde anlattığı için.
– Zengin ve refah içinde yaşayan bir ülkenin mutsuz insanlarını sade bir şekilde anlattığı için.
– Aşk acısının bir türlü öldürmek bilmeyen ağırlığını metafor olarak kullandığı metro sahneleri üzerinden anlatışını kaçırmamak için.
– “Mutlu değilim. Yeni lambalar geldi.” repliğinin ağırlığını hissetmek için.
-Edvard Grieg – Peer Gynt – Suite No. 2, Op. 55 – IV. Solveig’s Song melodilerinde kaybolmak için.
BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
– Der siebente kontinent
– 1984