“Burası ölüler denizi. Hepimiz öleceğiz. Sen öldün! Ben öldüm! Hepimiz öldük.”
2019 Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Panorama Ödülü’nü kazanan Buoyancy’nin kadrosu tamamen amatör oyunculardan oluşuyor. Yönetmenliğini Rodd Rathjen’in yaptığı film, aynı zamanda bu yıl Akademi Ödülleri’nde Avustralya adına yarıştı.
KONU
Babasının boyunduruğu altında karın tokluğuna pirinç tarlalarında çalışan Chakra sıklıkla ne için çalıştığını, neden para almadığını, ailesinin bu kadar çok çocuklu olmasa belki de daha iyi şartlarda yaşayabileceğini sorgulayan bir çocuktur. Bir gün canına tak eder ve Bangkok’ta bir fabrikada çalışmak üzere evinden kaçar. Kamboçya’dan yola çıkan Chakra, kendini denizin ortasında zalimlerin yönetimindeki bir teknede bir kap pirinç karşılığında zalimce çalıştırılırken bulur. Bir şeyler yapmazsa bu şiddet sisteminin kurbanı olacağını anlayan Chakra o küçük ve kötülük kokan teknenin içinde yönetimi ele geçirmek için her şeyi yapacaktır.
NEDEN İZLEMELİ
– Kötülük, kötülük getirir mottosunun gerçekçiliğini gösterebildiği için.
– Umut olmazsa bir gün ölünebileceğini, umudun bir insanın yaşam ışığı olabileceğini hatırlattığı için.
– Akademi Ödülleri’nde Avustralya adına yarışmaya layık görüldüğü için.
– Süresi boyunca karanlık havası ile izleyeni merak içinde tutmayı başardığı için.
– Tek derdi para kazanıp, insani şartlarda yaşamını sürdürmek olan masum bir çocuğun adım adım kötülüğe giden yolunu başarı ile çizdiği için.
– Güneydoğu Asya’da süregelen modern kölelikten sağ çıkmayı başaranların ve hâlen denizin ortasında kimlikleri dahi belli olmadan çalışmaya zorlanan esir ruhların sesini duyurabilmek adına gösterdiği çabalar için.
– Yönetmenin bu filmle yaklaşık 200 bin erkek ve çocuğun Güneydoğu Asya’daki balık endüstrisinde kölelik şartlarında çalıştırılmasındaki insanlık dışı şartlarına dikkat çekmesindeki başarısı için.
– Tek bir profesyonel oyuncu bile olmadan çekilen filmin izleyen üzerinde bıraktığı etki için.
BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER
– Passage du milieu (2000)
– Tula: The Revolt (2013)