Atlantis (2019)

İnsanların düşündüklerini ama yap(a)madıklarını, cesaret edip de yapanların hikâyesi.

Savaş bitmek üzereydi. Çok sayıda yaralı vardı. Sadece iyileşebilecek olanları aldık. Şimdi de arkamızda bıraktıklarımızı almaya geldik.

Senarist, görüntü yönetmenliği, kurgu hepsi tek bir isme Valentyn Vasyanovych’a ait.

KONU

Savaş geride bıraktığı her yeri tam anlamı ile bitirmiştir. Fabrikalar kapanır, yeni teknolojiyi kucaklayacağız denir. Oysa ülke toprakları mayınlarla doludur ve tamamen temizlenmesi on yılları alacaktır. Kirlenen suyun temizlenmesi, ölen toprağın yeniden hayat vermesi ise yüzyılları bulacaktır. Bölgede geride sadece askerler kalır.

Savaşın ardından kendine gelemeyen ama ülkesinden de ayrılamayan Sergey, geride kalanlarla yaşamaya çalışır. Ve bölgede ölmüş insanları gömüldükleri isimsiz mezarlardan çıkarıp onlara kim olduklarını hatırlatacak yeni mezarlarına kavuşturmak için canla başla çalışan sağlıkçı Katya. Hayata tutunmak için bir sebep arayan iki insanın hikâyesi.

NEDEN İZLEMELİ

– Savaş yıkımdır gerçeğini anlatmayı başardığı için.

– Vurucu açılış sahnesi insanı ne kadar dağıtıyorsa, kapanışı ile insana hâlâ bir gıdım umut verebilmeyi başardığı için.

– Başrol karakterleri dahil filmdeki her oyuncunun sade ama etkili oyunculuklarına tanık olmak için.

– Soğuk ama insanı bir anda afallatan yıkıcı görüntülerle savaşın yok ediciliğini iliklerinizde hissettirmeyi başardığı için.

– Filmin görüntü yönetmeni de olan Valentyn Vasyanovych’ın her bir kareyi bir savaş tablosu kadar gerçekçi vermesindeki başarısını izlemek için.

– 93. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film dalında Ukraynalı aday seçildiği için.

– 2020 İstanbul Altın Lale En İyi Film, FIPRESCI Ödülü,2020 Festival du nouveau cinéma (Montréal) En İyi Film, 2019 Venedik En İyi Film–Ufuklar, 2019 Tokyo Jüri Özel Ödülü, 2019 Tokyo Jüri Özel Ödülü, 2020 Tromsö Aurora Ödülü,2019 Sevilla En İyi Görüntü,2019 Les Arcs En İyi Kurmaca, 2019 Odessa Mansiyon gibi birçok ödüle layık görüldüğü için.

BU FİLMİ SEVEN BUNLARI DA SEVER

–  Don Bass (2018)

–  Foxtrot (2017)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir